Tõin sulle külakostiks antoonovkaid. Kas need hapud õunad on praegusel sügisesel ajal õiged viljad süüa?
Mida sügise poole, seda õigem. Mida tähendab hapu maitse hiina meditsiinis? See aitab energiat ja vedelikku hoida ning sissepoole suunata, et sa näiteks läbi higistamise ei kaotaks liigselt vedelikku ja energiat. Antoonovka ongi sügisõun, mis läheb heaks vastu talve, kui ta külma saab. Seetõttu on ta sügisel ja talvel väga sobiv.

Mis viljad või toidud praegu veel sobivad tervele inimesele?
Nagu üldse toitumine, on see individuaalne. Üldreegel on see, et sügisel on hea süüa neid vilju, mis sügiseks valmivad. Praegu on valmis õunad, pirnid ja juurviljad – peet, kaalikas, porgand, kartul. Samamoodi on hea hapukapsas, mida sügisel tehakse.

Üldreegel on see, et sügisel on hea süüa neid vilju, mis sügiseks valmivad.

Hapukapsal on väga hea kombinatsioon, selles on soolast ja haput, mis mõlemad aitavad viia energiat sissepoole ja mitte kaotada. Ja kui sa hautad hapukapsast, siis lisa ka soojendavaid vürtse, näiteks ingverit ja nelki.

Miks praegu on vaja, et soojus sissepoole läheks?
Mitte ainult sissepoole, vaid ka sügavamale. Sügisel hakkab kogu looduses energia liikuma juurtesse, sissepoole ja sügavamale. Selleks et ellu jääda, peab energia olema sügaval juurtes. Kevadel on vastupidi, energia hakkab liikuma väljapoole, on hästi keha pinnal. Põhimõte on selles, et kui me tahame terved püsida, siis peame tegema neid tegevusi ja sööma neid toite, mis toetavad meie keha vastavas aastaajas. Sügisene toitumine toetab energia kogumist ja hoidmist, et kevadel oleks energiat, millega ärgata. Kui kevadel energiat pole, jääb meie keha väliskiht nõrgaks ja pole korralikku vastupanuvõimet haigustele. Me oleme nagu uimased kärbsed, kes millestki aru ei saa ja on samal ajal haiged ka veel.

Kevadel ei kuule tõesti muust kui kevadväsimusest ja siis hakatakse otsima kiireid vahendeid.
Kiireid vahendeid ei ole. Näiliselt kiired on kohv ja energiajoogid, mis löövad küll pildi korraks selgemaks, aga energiat juurde ei anna. Lausa vastupidi – tõmbavad su veel tühjemaks.

Sügisel on ka inimesed sageli haiged. Selleks et sügisel mitte nii haigeks jääda, oleks pidanud juba suvel valmistuma?
Üks asi on valmistuma, aga teine asi on see, et sügisel ei peaks elama ja sööma nagu suvel. Praegu on kehal vaja hakata rahusse minema. Siin tekib suur vastuolu, eriti laste puhul, sest seoses kooliminekuga hakkab lastel pihta hull tempo. Selle asemel et vastu talve rahuneda, toimub äkiline rütmimuutus ja lapse jaoks on seda liiga palju. Sellest ka haigestumised. Praegusel ajal oleks hea immuunsust tugevdada ja toetada mõnede looduslike vahenditega. Näiteks üks hea taim on ganoderma seen, mis tegelikult kasvab ka Eestis. Ta annab vaimse töö tegemise energiat ja samal ajal tugevdab immuunsust.

Praegusel ajal oleks hea immuunsust tugevdada ja toetada mõnede looduslike vahenditega.

Kuidas seda kasutatakse?
See on üks puuseen. Ta võib olla viilutatud, pulbrina ja kapslitena. Sa võid teha teed või kasutada supi sees, aga võid võtta ka kapslitena. Mina soovitan taimi kasutada toidu tegemisel. Loomulikult on elu kiire ja mugavam on sisse võtta kapsel või pulbrit, ja see ei ole halb, aga ideaal on see, kui saad toidu ise teha ja neid taimi toidu tegemisel kasutada.

Praegu sai paljude heade ja kasulike taimede hulgast mainitud üht, mis toob meelde tragikoomilise olukorra paar nädalat tagasi. Pärast seda, kui rääkisid telesaates mandariinikoore headest omadustest, läks lahti mandariinikoore-buum, ja Eestis on tekkinud mandariinikoore defitsiit.
See oli minu jaoks hea õppetund, et kui tood mingi näite, siis ei tohiks muljet jääda, et tegemist on imeravimiga. Mandariinikoor EI OLE imeravim, nagu seda ei ole ka ganoderma või mõni muu taim. Ma rõhutan: ei ole nii, et kui Bürkland ütles, et mingi taim on hea, siis nüüd peaksid kõik seda ostma ja kasutama! Vastupidi – inimene peab valiku tegemiseks kasutama kaht tööriista, mis tal on. Need tööriistad on mõistus ja tunnetus.Ma arvan, et mõistuse koha pealt on selles uues raamatus päris palju infot, mida inimene igapäevaselt saab kasutada. Vaatab: ahah, need taimed viivad niiskust välja ja ma valin need taimed, mis minu sümptomitega sobivad. Või need, mis energiat juurde annavad. Või soojendavad või jahutavad. Mis sobivad ühele, võivad teisele lausa vastunäidustatud olla.

Ma rõhutan: ei ole nii, et kui Bürkland ütles, et mingi taim on hea, siis nüüd peaksid kõik seda ostma ja kasutama!

Imeravimit küll ei ole olemas, aga kas sulle teadaolevalt on mõni taim, mis sobib kõigile?
Ei ole! Igal taimel, igal söögil on toime su kehale. Aga meie kõigi kehad on erinevad, meie kõigi kehad on hommikul teistsugused kui õhtul või suvel teistsugused kui talvel. Toiduaineid tuleb valida vastavalt hetkeseisule. Et valida sobivad, selleks on vaja ennast kuulata, ja kui paned sinna juurde veel teadmised, siis on eriti hea variant. See ongi tark tee terviseni.

Sageli öeldakse, et tahaks midagi head. Kas see ongi keha vihje, mida ta vajab?
Väga tähtis on aru saada, kas see on ego, mis ütleb, mida ta tahab, või keha, mida ta päriselt vajab. Sageli on nõnda, et kui on palju pingeid, siis keegi võtab magusat ja keegi võtab alkoholi, aga see ei ole see, mida su kehal vaja on.

Kuidas ma tean, mida mu kehal vaja on?
Algul on võib-olla raske aru saada. Ma soovitan niimoodi õppida, et kui sul on mingi isu, siis võta hetkeks aeg maha ja küsi oma keha käest: kas mul on seda vaja? Ja jälgi, mis su tunne ütleb. Palju lihtsam on tagantjärele aru saada, kas sa pärast toidu söömist tunned ennast hästi või halvasti. Kui see toit sulle ei sobinud, siis oled kas väsinud või tekivad kõhuvalud või lähed ärevaks vms. Kui sobis, siis tunned, et energiat tuleb, sul on hea olla, sul ei ole raske olla. Ühesõnaga: jälgi, kas sul peale sööki on parem või halvem olla kui enne. Ja kui on halvem, siis pead analüüsima, miks ei sobinud. See, et mingi toit täna ei sobinud, ei tähenda seda, et homme ka ei sobi. Tuleb olla hetkes ja hetke järgi vaadata. Mul on ka olnud tunne, et tahaks kommi, aga pärast olen tundnud kahetsusega, kui halb see oli. Järelikult oli see puhas ego tahtmine, mitte keha vajadus. Ikka juhtub, niimoodi me õpime.Näiteks rasedad naised ja väikesed lapsed, kellel veel ego pole arenenud, teavad väga täpselt, mida keha vajab.

Mis on sinu arstipraktikas suurim müüt, mis puudutab tervise hoidmist või haigustest paranemist?
Mina küsin: mida sa sööd?
Inimene vastab: ma toitun väga tervislikult.
Mina küsin: mida see tähendab?
Inimene vastab: ma söön hästi tervislikult.
Mina küsin: mis see tervislikult tähendab?
Inimene vastab: ma söön palju toorest ja joon palju vett.
Vaat see on müüt, et arvatakse, et toores toit on kasulik. Jaa, toores toit võib olla väga kasulik, aga mõnele inimesele võib olla ka kahjulik. Seetõttu ütlemine „tervislik toitumine“ tähendab seda, et igasugune toitumine on tervislik, kui sa sööd seda õigel ajal õiges koguses. Kõik toiduained võivad samaaegselt olla tervislikud ja mittetervislikud. Kõik dieedid ja toitumisteraapiad, mis on olnud ja tulevad ka edaspidi, sobivad kellegi jaoks, aga kindlasti ei sobi kõigi jaoks. Samamoodi on hiina meditsiini toitumisteraapia põhimõte: iga inimese jaoks on erinev toit või dieet. Universaalset taime ega toitu ei ole olemas. Õnneks.

Mitme tuhande aastase hiina meditsiini kohta võib öelda, et tegemist on loodusmeditsiiniga. Tänapäeva Hiina linnad on aga megametropolid ning ilmselt ei ela ka miljonid hiinlased enam loodusega kooskõlas. Mis mulje sulle neist jäi, õppisid ju kolm aastat Pekingis, kus elab üle 20 miljoni inimese?
Kui meie ütleme, et meil on suur konkurents, siis seal on see kordades suurem. Algab juba sellest, et saada heasse lasteaeda, seejärel heasse kooli, püsida koolis, saada ülikooli ja lõpuks tööle, kus tuleb ka püsida, sest järjekord on kogu aeg ukse taga. Selleks peab tohutult kogu aeg tööd tegema. Kui töötad 7 päeva nädalas ja 16 tundi ööpäevas, siis see on kõige kaugem asi loomulikust elust ja seetõttu keskmine hiinlane ei ole väga terve.
Beijingis on küll parke ja kasvab puid, aga reaalsus on see, et enamuse ajast oled asfaldil või betooni peal, nii et otsest ühendust maaga ei ole. Kolmandal aastal tundsin, et hakkan reaalselt haigeks jääma, sest mul oli kadunud ühendus maaga. Inimene on osa loodusest ja see on ülitähtis, et laps saab paljajalu murul joosta ja pori sees mütata. Samamoodi täiskasvanud inimene.

Mul – ja kindlasti paljudel teistel inimestel – on pingeline tööperiood, aga ma olen veel terve. Mida peaksin tegema, et ei jääkski sel sügisel haigeks?
Igapäevaseks toimimiseks on meil vaja energiat. Seda saab toidust, õhust, puhkusest ja pärilikust energiast. Kui saad piisavalt kolme esimesega, siis pärilikku ei kulu väga palju. Kui töötad rohkem, kui igapäevast energiat juurde saad, hakkab organism kasutama pärilikku energiat, mis asub neerudes ja mida on kindel hulk, mille saad sünnihetkel kaasa. Mida rohkem seda kulutad, seda kiiremini elu lõpeb.
Vastus sinu küsimusele on, et kindlasti on tarvis piisavalt puhata. Öö on magamiseks, mitte töötamiseks. Söö seda, mida su keha vajab. Kolmas asi, millega saab ennast väga hästi toetada, on gigong’i harjutused. Need on füüsilised harjutused, aga toime on see, et tugevdavad siseorganite energiat. Mul endal on isiklik kogemus ühe harjutuste kompleksiga, mis kannab nime „Kuldse kella harjutused“. Selles on harjutused iga organi jaoks. Ma teen neid iga päev. Kui hakkasin tegema, siis algul paar kuud tundsin reaalselt, kuidas energiat tuli juurde, nüüd ma ei tunne, et energiat juurde tuleks, aga ma tunnen toimet siis, kui harjutused tegemata jäävad, sest siis on midagi puudu. Nende harjutustega hakkad tervist vundamendist üles laduma. Kui võtad energiajoogi, mis lööb korraks pildi selgeks, siis maja ehitamisega võrreldes on energiajook nagu katuseharja lihvimine, aga allpool ei ole ehitust. Kui joogi toime kaob, kukub katusehari vastu maad, sest ta ei kinnitu kuskile.
Kui tunned, et silmad on väsinud, siis tee nii: pane silmad kinni, hõõru peopesi üksteise vastu, et käed soojaks läheks, ja masseeri oma kõrvad kogu ulatuses läbi. Kõrvade peal on pilt kogu organismist ja kui sa kõrvad läbi käid, lööb energia liikuma kogu kehas. Silmapunktid on kõrvanibude peal.

Sul oli ka üks tore nii-öelda kontoritöötajate tee retsept.
Selleks võta võrdses koguses aedkrüsanteemi ja goji-marju. Hiina meditsiini järgi on aedkrüsanteem jahutav ja goji niisutav. Krüsanteem vähendab kuumust nii silmades (punetavad, põletikulised ja väsinud silmad) kui maksas. Maksa kuumus tõuseb stressi, pinge ja frustratsiooniga.

Rene Bürklandi raamatust "Tark tee terviseni":