Paljud vaktsiinid, nagu hepatiidi ja tuulerõugete omad, pakuvad patsientidele kogu elu kestvat kaitset sihtviiruse vastu ainult ühe süstiga. Gripivaktsiine tuleb optimaalse kaitse tagamiseks siiski igal hooajal uuesti manustada. Praeguseks on teadlased aastaid töötanud selle kallal, et luua universaalne gripivaktsiin, mida peaks süstima ainult ühe korra.

Ajakirjade Science ja Nature võrguversioonides avaldatud kahe äsjase uuringu tulemused näitavad, et selle kauakestva vaktsiini praegused kandidaadid on väga efektiivsed loomadel – see on selge viide, et teadlased teevad midagi õigesti.

Gripiviiruse struktuur on unikaalne. Selle sisemus ehk „tüvi“ jääb püsivaks, kuid välispinnal olevad molekulid muutuvad kogu aeg. Praegused gripivaktsiinid võtavad sihikule välised molekulid ja seetõttu peab igal aastal uue vaktsiinidoosi süstima, et pidada sammu viiruse pidevate mutatsioonidega. Teoorias võtab universaalne vaktsiin sihikule gripiviiruse „tüve“.

Siiski on seda lihtsam öelda kui teha ja teadlased on leidnud, et eriti raske on luua vaktsiini, mis ei hõlma väliseid molekule.

Järgmiseks sammuks vaktsiini prototüüpidele on kliinilised uuringud inimestel, mis võivad võtta mitmeid aastaid.