Krampide põhjusi on erinevaid. Varem soovitati krambihoo puhul midagi suhu panna, et inimene ei hammustaks keelde. Tänapäevane esmaabi reegel on aga see, et mitte midagi suhu panna ei tohi! Ainuke, mida teised saavad krambi ajal teha, on kaitsta krambitaja pead. Kui ta taob pead vastu põrandat, siis tuleb midagi pea alla panna. 

Seega – krampe takistada ei tohi! Kui seda teha püüda ja inimest kinni hoida, siis võivad krambid hoopis kauem kesta. Krampidel tuleb lasta lihtsalt mööduda.
Kui krambid möödas, siis inimene lõtvub, sageli on ta teadvuseta. Siis tuleb ta kiiresti külili saada, sest suus on palju sülge, mis võib sattuda hingamisteedesse.
Kui panna krampide ajal suhu midagi, mis on hammastest nõrgem, siis võib see sattuda hingamisteedesse. Kui panna midagi hammastest tugevamat, võib see hammastele ohuks saada ja lõpuks on hambad hingamisteedes.

Verejooksud

Esimene esmaabireegel verejooksude puhul on: võõrast verest hoia eemale! Võõraste puhul, isegi kui nad on lapsed, tasub alati infektsiooniohtu karta. Kui kummikindaid käepärast pole, kasutage esmaabi andes kilekotti. 

Haava kohale tuleb peale suruda ja kui verejooks on jäsemest, siis käsi või jalg üles tõsta. Kui kannatanu on teadvusel, las hoiab ise haava kinni. Haavaga käsi või jalg peab olema üles tõstetud, aga inimene ise olgu pikali. Pikaliolemise reegel kehtib iga verejooksu puhul, välja arvatud ninaverejooks

Kui haavale pealesurumine ei vähenda verejooksu, siis tuleks proovida suruda arterile, žgutti tänapäeval ei soovitata. Muidugi tuleb haav kinni siduda ja sellele midagi külma peale asetada. Kui verejooks on tugev ja ise abistamisega hakkama ei saa, siis tuleb kutsuda kiirabi. 

Ninaverejooksu puhul soovitati vanasti nina kinni pigistada ja pea kuklasse ajada. See on täiesti vale, nii võib inimene oma vere sisse lämbuda. Õige on istuda, pea ette kummardada ja lasta verel joosta. Kaela peale, kust tuleb ninna veresoon, võiks midagi külma panna. Kui verejooks on suur ja ei jää järele, kutsuge kiirabi.
 
Diabeet 

Need haiged teavad üldjuhul ise, kuidas ennast aidata. Teistele teadmiseks: kui suhkruhaigel hakkab halb, siis andke talle midagi magusat. Sageli kahtlevad inimesed, kas seda tohib teha, sest nad ei tea ju, kummaga on tegemist, kas liiga suure või liiga väikese vere suhkrusisaldusega. Mõlemal juhul on seisund halb, aga veresuhkrutaseme langus on märksa ohtlikum kui tõus. 

Vähese suhkrusisalduse puhul on vaja kiiresti tegutseda. Kui haige on teadvusel, võib anda talle kommi või mett, kui neid pole, siis limonaadi, mahla, kas või piima või leibagi. Kui haige kaotab teadvuse, siis tuleb ta külili keerata ja kohe kiirabi kutsuda. Madalat veresuhkrutaset talub inimene lühikest aega, kõrgega on aega.
 
Põletused 

Põletuse kohale tuleb ruttu midagi külma peale panna, kõige parem on panna põlenud koht külma voolava vee alla. Panthenol võiks ka kodus olla. Üks levinud viga on see, et hoitakse külma peal seni, kuni valu kaob, aga peaks hoidma kuni 10 minutit, et põletus ei läheks sügavamale. Vesi ei peaks olema jääkülm, muidu tuleb külmakahjustus otsa, sest põlenud nahk on tundlik. Jääd vahetult nahale ei tohi panna, mingi õhuke riie või muu selline olgu vahel.
 
Ära ignoreeri maas lamajat!

Tänaval maas lamajat nähes ei tohiks lihtsalt mööda minna, arvates, et ah, mingi joodik. Iial ei või teada, miks keegi lebab või kukub, ehk on tegemist hoopis mingi terviseprobleemiga. Iga lamaja pole joodik. Ja ka joodik on inimene, kellel võib samuti mingi haigus olla. Kui ise abi anda ei söanda või ei oska, karjuge kas või appigi.

Tammaru ütleb, et tema togib tänaval magava purjus inimese üles. Kui see aga vastu mörisema hakkab, siis on Tammarule selge, et abi pole vaja kutsuda. Siiski tõstab ta magaja jalad sõiduteelt ära või soovitab päikese käest põõsa alla minna. Võõra purjus inimese sõimu, et tal rahulikult magada ei lastud, ei tasu isiklikult võtta. Kui magajat ei õnnestu äratada, siis tuleb kiirabi kutsuda. Joodikut togides ei tohi aga enda ohutust unustada. Alkoholimürgituse puhul tuleb lamaja külili keerata. 

Elukiri

KÕIGE TÄHTSAM
- Haige liigutamine võib talle halba teha – seega liigutage abivajajat ainult hädavajaduse korral.
- Kannatanut iga hinna eest pikali suruda pole vaja. Sageli võtab inimene ise õige asendi.