Sümptomid ja ennetus

Lamatiste tekkest annab kõigepealt märku püsiv nahapunetus. Kui punetus asendit vahetades mõne minutiga ei kao, tuleb kindlasti jälgida, et nahk ei saaks punetavas kohas rohkem survet. Väga oluline on, et nahk saaks hingata. Lamatise tekkimist soodustab ka väga kuiv või pidevalt niiske nahk, mis põhjustab haudumist. Sellepärast on oluline jälgida, kas patsient higistab. Kindlasti tuleb vähe liikuda saava inimese asendit vähemalt kahe kuni nelja tunni tagant vahetada.
Kuna lamatiste diagnoosimise ja ravimise praktika on sageli raviasutustes erinev, ei kasutata nende ennetamiseks ja raviks alati parimaid tõenduspõhiseid võimalusi. Seda puudujääki aitab nüüd täita kinnitatud ravijuhend „Lamatiste ennetus ja konservatiivne ravi”, mille väljatöötamisel osalesid väga paljud osapooled.
Ravijuhend on peamiselt mõeldud tervishoiu- ja hoolekandeasutuste töötajatele ning selle eesmärk on ühtlustada õendus- ja hooldustöötajate teadmisi lamatiste ennetamisvõtetest ja juba tekkinud lamatiste esmasest hooldamisest.
Kuna haigekassa on seadnud üheks oluliseks lähieesmärgiks jagada lamatiste ennetamisega seotud teavet võimalikult paljudele, alustatakse 2016. aasta algusest tervishoiutöötajate koolitusi. Valmimisel on ka teabematerjal.

Loo autor on haigekassa ravikvaliteedi peaspetsialist.