Leiti, et tüvirakkudel suurenes rasva tootmise ja põletikuga seotud geenide väljendumine. Lisaks suurenes rasvatilkade kogunemine tüvirakkudesse, eriti kui neid rakke eksponeeriti kõrgemale sukraloosi kontsentratsioonile.

Teiseks analüüsiti biopsiamaterjali kõhurasvast kaheksalt inimeselt, kes ütlesid, et nad tarbivad madala kalorsusega magustajaid (peamiselt surkaloos, vähem aspartaam ja/või atsesulfaam kaaliumi).

Neli inimest neist olid normaalkaalus, neli ülekaalulised. Võrdluseks kasutati kõhurasva biopsiaid inimestelt, kes kunstlikke magustajaid ei kasuta.

Leiti intensiivsem glükoosi transport rakkudesse, samuti juba eelnevalt tuntud rasva tootmisega seotud geenide liigne väljendumine. Lisaks leiti neil magusa maitse retseptorite üleekspressioon rasvkoes – ligi 2,5 korda tõusnud võrreldes nendega, kes magustajaid kasutanud ei olnud.

Arvatakse, et magusa maitse retseptorite liigne väljendumine võib mängida rolli glükoosi sisenemisel rakkudesse, kust see imendub edasi vereringesse.

Magustajate mõju on tugevaim just ülekaalulistel inimestel.

Allikas: Kliinik.ee (Whiteman H. Low-calorie sweeteners increase fat formation, study finds. Medical News Today 4)