Probleemsed helid on tavaliselt taustahelid, kuid probleemetekitavaks võib osutuda ükskõik milline heli või müra. Näib, et teised inimesed ei pane neid helisid tähele või ei ole nende suhtes tundlikud, samuti ei teki neil selliste helidega kokku puutudes negatiivset reaktsiooni.

Kui misofooniat põdev inimene puutub kokku heliga, mis teda ärritab, on tulemuseks vahetu negatiivne emotsionaalne reaktsioon. See võib ulatuda mõõdukast ebamugavustundest kuni ägeda pahameeleni või kutsuda esile isegi tõelise raevu ja paanika. Tekkida võib ka „võitle või põgene” reaktsioon.

Reaktsiooni vallandavate sündmuse ajal võib inimene ärrituda, võtta kaitse- või ründepositsiooni, eemalduda vallandajast või hoopis end välja elada ja väljendada segava heliallika suhtes viha või raevu. Veel võivad tekkida emotsionaalne stress ja paanika.

Misofoonikud võivad sümptomite ja nende vallandajate arutamisel teistega olla sõnakehvad. Sõbrad ja pere peavad endale selgeks tegema, mis on misofoonia ja millist mõju see seisund avaldab. Kui neist asjust ollakse teadlik, saab misofoonikut toetada.

Tundetud inimesed on aga misofoonia suhtes ükskõiksed ning võivad selle all kannatavaid inimesi isegi pilgata ja nende kuuldes nimme ärritavaid häälitsusi teha.

Allikas: Kliinik.ee