Mis aine on L-karnitiin?

L-karnitiin on aminohape, mida organism suudab ise maksas ja neerudes toota, aga lisaks saame seda ka loomsest toidust, nagu näiteks lamba-, sea-, veise- ja küülikulihast, kalast, piimast ning õllepärmist. Kuna keha suudab L-karnitiini ise sünteesida ja seda on võimalik saada ka igapäevasest toidust, siis üldjuhul organismis L-karnitiini puudust ei teki.

L-karnitiin kui rasvapõletaja

Enim tähelepanu on L-karnitiin seni pälvinud kui rasvapõletaja. Erinevate toidulisandite kujul on seda pakutud just salenemist soovijatele ning tervisesportlastele, kellel see peaks pikemaajaliste koormuste puhul aitama kehas talletatud rasvadest lisaenergiat ammutada. Samas on L-karnitiini mõju kohta tõendid sportliku suutlikkuse ja vastupidavuse tõstmise osas vastukäivad – isegi suurtel koormustel treenivatel sportlastel on olnud selle mõju raske hinnata.

Millistel juhtudel saab L-karnitiinist abi?

L-karnitiini kasutatakse toidulisandina juhul, kui inimese loomulik L-karnitiini tase kehas on mingil põhjusel liiga madal. Olgu selle põhjuseks siis geneetiline haigus, ravimite tarbimine või mõni meditsiiniline protseduur, mis kasutab ära keha poolt toodetava L-karnitiini.

Tõsise neeruhaiguse puhul kasutatakse seda näiteks punaste vereliblede taseme tõstmiseks veres.
Krambivastaste ravimite tarbimisel hoitakse L-karnitiini abil ära nende ravimite põhjustatavaid kõrvaltoimeid.

L-karnitiini kasutatakse veel südame ja veresoonkonna haiguste, näiteks südamega seotud rinnavalude, kongestiivse südamepuudulikkuse, difteeria, südameatakkide, vereringehäiretest tingitud jalavalude ning kõrge kolesteroolitaseme korral. Südamehaiguste ja südamepuudulikkuse korral kasutatakse L-karnitiini nii sümptomite kui ka tüsistuste ravil.

Kilpnäärme probleemide korral ohjeldab L-karnitiin kilpnäärmehormoonide kõrget taset.
Viljakuse probleemide ravil kasutatakse L-karnitiini aga põletiku ravimiseks meeste suguelundites ja kudedes.

Lisaks uuritakse L-karnitiini toimet mõningate aidsi ravimitega seotud lihasekahjustuste, Retti sündroomi nime kandva närvisüsteemi kahjustuse, söömishäirete, suhkruhaiguse, tähelepanuhäirete ja hüperaktiivsuse, jalahaavandite ning puukborrellioosi ravil. Eeltoodud mõjude tõestamiseks on aga vaja veel koguda täiendavat tõendusmaterjali.

Eestis on L-karnitiin müügil kapslitena nii kehakaalu korrigeerimiseks kui ka meestele viljakuse parandamiseks.

Millised on L-karnitiini kõrvaltoimed?

Üldjuhul on L-karnitiin turvaline toidulisand. Samas võib ta põhjustada kõrvaltoimeid nagu iiveldus, oksendamine, seedehäired, kõrvetised ja kõhulahtisus. L-karnitiini mõjust organismile raseduse ja imetamise ajal puuduvad piisavad andmed. Kilpnäärme alatalitluse korral võib L-karnitiini tarbimine põhjustada sümptomite süvenemist ja varem krampide käes kannatanud inimestel võib L-karnitiin uute hoogude tekkimise tõenäosust suurendada.

L-karnitiinil on registreeritud kolm kindlat koostoimet teiste ravimitega. Kaks neist on seotud verehüübimishäirete ravimite ja üks kilpnäärmehormooniga. Selliste kaebuste korral peaks enne L-karnitiini tarbimist kindlasti oma arstiga konsulteerima.

Allikas: Südameapteek