Nahk on inimese suurim organ, mille pindala on keskmiselt 1,75 m². Naha üks olulisi ülesandeid on olla barjääriks sise- ja väliskeskkonna vahel, sest naha kaudu toimub pidev kokkupuude erinevate väliskeskkonna teguritega, mis oma olemuselt võivad olla bioloogilised, füüsikalised ja keemilised.

Nahas leidub rohkesti immuunsüsteemi päritoluga rakke ja valke, mis tagavad kaitse nii kaasasündinud kui ka omandatud immuunreaktsioonide abil. Sellegipoolest osutuvad vahel kahjulikud välismõjud lokaalsetest barjääri- ja kaitsemehhanismidest järjepidevamaks või tugevamaks, samuti esineb nahas pärilikke struktuurseid barjääridefekte või väikseid nahavigastusi, mis soodustavad ärritajate ja võimalike allergeenide sattumist nahka ning kontaktnahapõletiku teket.

Kontaktdermatiit võib tekkida kas ärrituse või allergilise reaktsiooni tulemusel. Ligikaudu 80% ehk valdav enamik kontaktdermatiite tekivad nahaärritusest. Allergiline kontaktdermatiit esineb umbes 20%-l juhtudest.

Allergiline kontaktdermatiit tekib eelkõige kohal, kus kontaktallergeen puutub nahaga kokku, olles tihti kindlalt lokaliseeritud. Üks sagedasemaid lokalisatsioone on sõrmedel ja labakätel. Sellegipoolest võib allergiline kontaktdermatiit esineda ka ulatuslikul nahapinnal, näiteks kehatüvel, kui allergeeniks on šampooni või dušigeeli komponendid.

Allergilise kontaktdermatiidi diagnoosi kinnitab kontaktallergeenide väljaselgitamine nahatestide abil. Arst uurib diagnoosimisel ka seda, milline on patsiendi amet, harrastused, milliseid nahahooldustooteid, hügieenivahendeid ja nahakaitsevahendeid (kindad) ta kasutab, kas haiguse kulgu mõjutab töö, puhkus, nädalavahetused jms.

Nahatestideks on kasutusel mitmesuguseid allergeenide seeriaid. Eri geograafilistes ja kultuurilistes piirkondades on erisugune allergeenide esinemissagedus, mistõttu on regiooniti kasutusel erinevaid standardseeriaid (Euroopa, Soome, Põhja-Ameerika jne), millesse kuuluvad metallid, kosmeetikatoodete konservandid, lõhnaained, kummitööstuses kasutatavad kemikaalid, taimsed allergeenid ning mõned ravimid. Lisaks on kasutusel spetsiifilisi seeriaid: kummikinnaste komponendid, stomatoloogiline e dentaalseeria, metallid, juuksuri-, desinfektsioonvahendite, salvialuste, kunstküünte, pagari-, plastide ja liimide seeriad.

Eduka ravi eelduseks on allergeeni vältimine - allergeeni vältimisest tulenevat positiivset efekti võib märgata umbes kuue nädala jooksul. Ravimite puhul on nurgakivi lokaalsed kortikosteroidhormoonid.

Allikas: Kliinik.ee