Kui vastasite jah üle kolme korra, ähvardab teid toidustress.

Organismil on bioloogiline kell. Kõrgeim energiatase on hommikul, siis tekivad ka söögiisu esilekutsuvad hormoonid. Päeva teisel poolel energiatase langeb.

Õhtul seisab ees veel hulk tegemisi, jõud on aga lõpukorral. Toit aitab siis tõepoolest töötada kõrgemas tempos.

Dopinguks osutuvad šokolaad, krõpsud, rasvased küpsised. See on pettemanööver, et pääseda negatiivsetest emotsioonidest.

Polegi siis midagi imestada, et ülesöömine kipub aset leidma õhtul. Selle tulemusena kogunevad organismi jääk-ained. Siit aga tekivad juba ülekaalulisus, tselluliit, ainevahetuse ja seedehäired, halb meeleolu.

Kuidas toidustressi vältida?

  • Ärge jätke mitte kunagi hommikueinet söömata.
  • Ärge sööge lõunat kiirustades ega jätke seda hoopis söömata - õhtuks olete siis erakordselt näljane ega anna endale enam aru, mida sisse ahmite.
  • Plaanige oma tööpäev nii, et pärastlõunaks ja õhtuks jääksid vähem pingelised ülesanded. Kui seda võimalust pole, tehke tööpäeva kestel vaheaegu. Ainult ärge tehke seda kohvi ning magusate saiakestega! Näksige kuivatatud või värskeid puuvilju, sööge jogurtit.
  • Ärge "rahustage" end sigareti või alkoholiga.
  • Leidke aega kas või 10minutiliseks lõunaseks jalutuskäiguks.
  • Mõne suure mure korral - lähedase haigus, elukaaslasest lahkuminek, töökaotus - kõndige palju, lubage endale väikesi maiustusi, sööge sageli, kuid vähe korraga.
  • Hoidke käepärast kiirelt valmistatavad pudrud-supid, kala- ja juurviljakonservid (omas mahlas, mitte õlis). Kasutage lihatoitude ülejääke salatis ning võileibadel.
  • Ärge sööge telerit vaadates või raamatut lugedes.
  • Püüdke süüa nii, et õhtupoolikule ei langeks suurem toiduhulk.

Allikas: ajakiri Semenõi Doktor