Peavalu on subjektiivne kaebus. Kui inimene ei oska oma peavalu kirjeldada, mõtleb ka arst pahatihti valesti ja nii tulevad ekslikud diagnoosid.

Migreen ja pingetüüpi peavalu on sagedased. Aga kuidas on lood siis, kui üks neist või mõlemad muutuvad krooniliseks. Sel juhul räägime juba kroonilisest igapäevasest peavalust, mille levinumateks riskiteguriteks on kofeiini liigtarbimine, stress ja rasvumine.

See on teatud kontingent inimesi, kellel on aastaid kestnud migreen või pingetüüpi peavalu, mis mingi aeg sageneb. Tihti võivad need valud olla kombinatsioon eri peavalutüüpidest ja tulemuseks on see, et pea- valu esineb vähemalt 15 päeval kuus ja nõnda vähemalt kolme kuu vältel. Siin on väga oluline peavalupäeviku täitmine, mille abil saab teada peavalude esinemise sageduse, iseloomu ja ka kasutatud ravimite hulga, sest ravimite liigtarvitamine on kuldne standard peavalu krooniliseks muutumisel. 

Eri teadmiste alusel võib kroonilise igapäevase peavalu all kannatavate inimeste hulk olla kuni 4%, mida pole sugugi vähe. Paraku pole teadmised sellest peavaluvormist veel väga hästi levinud ja seepärast võib seda pidada ikka veel ka haruldaseks. Näeme oma igapäevases töös ikka, et hoolimata valu sagedusest, kirjutatakse rohkesti valuvaigisteid või tarvitavad inimesed teadmatusest selle valu puhul valuvaigisteid, mis ei ole konkreetse valutüübi korral lubatud, vaid pigem keelatud. Parim lahendus sellisest peavalust lahtisaamisel on loobuda kohe kõikidest valuvaigistitest. On ka alternatiive, kuid neid saab arutada oma raviarstiga.

Ravimite liigtarbimisest tingitud peavalu kimbutab patsienti vähemalt 15 päeval kuus, samuti esineb regulaarset ühe või mitme analgeetilise preparaadi liigtarvitamist vähemalt kolme kuu vältel. Väga levinud on see valutüüp Põhja-Ameerikas ja – nii suurepärast võimalust valuvaigistite tarbimiseks, kui seda on USA-s, polegi kusagil mujal. 

See on mõtlemiskoht meile kõigile, kas ikka peab valuvaigisteid bensiinijaamades ja supermarketites müüma. Kui peavalu ei leevene vaatamata nende valuvaigistite tarvitamise sagedusele, siis hakatakse raviannuseid suurendama ja tulemuseks on aina süvenev ravimite liigtarvitamisest tingitud peavalu. Ravi seisneb jällegi selles, et kohe tuleb lõpetada kõigi valuvaigistite tarvitamine. See on keeruline, kuid ainus võimalus niisugusest valust vabanemiseks.

Need olid kaks peavalutüüpi, mida võiks nimetada harvaks lihtsalt teadmatusest, et selline valu esineb. Tegelikult on see aga järjest sagenev probleem, mistõttu on teadmised säärast tüüpi valude arusaamisest ja käsitlusest väga vajalikud.

Tõeliselt haruldased valud

Ent nagu öeldud, on terve hulk tõeliselt haruldasi peavalusid, mida võidakse pidada migreeniks või pingetüüpi peavaluks, kuid ometigi nad seda ei ole. Püüan neid peavalusid kirjeldada vastavalt patsientide kaebustele.

Primaarse lõikava peavalu puhul patsiendid kurdavad, et peas toimub nagu jäänoaga kraapimine. See võib esineda 2–35% inimestest. Teada on, et selle all kannatab 40% migreeniga ja 30% kobarpeavaluga patsientidest. Enamasti on see torkiv peavalu otsmikul. Valu ei kesta rohkem kui 5–10 sekundit, kuid on väga häiriv. Iseloomulikud on sagedased episoodid päeva jooksul. Kõige sagedamini eksitakse siin sellega, et diagnoositakse kolmiknärvineuralgiat, sest valusähvatused võivad seda tõesti meenutada. Tegelikult on tegemist hoopis millegi muuga.

Primaarne köhapeavalu esineb 1% inimestest, rohkem meestel ja pärast 40. eluaastat. Sagedasti tekib peavalu seoses köhaga, tihti kahepoolne, enamasti kuklas. Kestus kuni 10 minutit.

Primaarne pingutustüüpi pea-valu tuleb ette 12–30% inimestest pärast suurt füüsilist pingutust, enamasti alla 50-aastastel, kelle perekonnas võib olla migreenihaigeid. See peavalu on enamasti lühiaegne, kuid võib kesta ka mitu ööpäeva. Tekitab mõnikord palju segadust ka arstide seas, sest hakatakse otsima põhjuseid, mida aga ei leita, ja lõpuks ka peavalu kaob. Sageli on see korduv ja just korduvate atakkide näol pärast füüsilist pingutust saadakse aru, millega on tegemist.

Kardiaalse peavalu teke on ebaselge, kuid avastatud on selge seos südameinfarktiga. Seotud eelkõige südame isheemiatõvega, mille korral, kui laheneb südamepatoloogia, kaob ka peavalu.

Mündipeavalu on primaarne ja väga haruldane peavalu. Põhiliselt lokaliseerub see ühel pool kiirupiirkonnas. Patsiendid kaebavad episoodiliselt valutava ala üle. Ka juuksed ja peanahk on tundlikud. Ravi on üsna keeruline.

Külmapeavalu ehk tugev momentpeavalu tekib näiteks jäätist süües või külma keefiri juues. Tekib 10–20 sekundi jooksul pärast külma asja tarvitamist, kuid kaob viie minuti jooksul.

Primaarne peavalu seksides on nn seksipeavalu. Esineb umbes 1% inimestest. Meestel esineb rohkem kui naistel. Eristada saab orgasmieelset ja orgasmipeavalu. Mõlemad võivad olla väga tugevad.

Unepeavalu ehk äratuskella peavalu. Valu tekib ärgates või äratab peavalu inimese ise. Valu tekib otsmikul ninajuurel ja kestab kuni 15 minutit. Seda tüüpi valdavalt üle 50-aastased inimesed. Väga hästi aitab kohvi joomine, mis leevendab valu hetkega.

Lennukipeavalu on väga uus peavalutüüp, mida esineb ainult lennuki õhku tõustes või maandudes. Lennupeavalude puhul räägitakse baro­trauma efektist. Nina limaskesta rebend võib tekkida kõrge rõhu efekti foonil ja see kutsub esile intensiivse valu. Kui säärane valu tekib, soovitatakse kasutada NSAID-e tund enne lennusõidu algust või enne maandumist.

Punase veini peavalu puhul ilmnevad 15 minuti jooksul pärast veini joomist iiveldus ja punetus. Ei esine muude alkoholide puhul, ei ole seotud migreeniga. Põhjuseks on veinis sisalduvad ained, nt sulfitid, türamiin, histamiin, tanniin. Sulfitid on mõeldud veini säilitamiseks, kuid vähem kui 1% inimestest on sulfitite vastu tundlikud. Aidata võivad valuvaigistid enne ja pärast punase veini tarvitamist. Nii on leitud, et näiteks ibuprofeenist ja aspiriinist on abi nii enne kui ka pärast punase veini joomist, aga paratsetamool aitab ainult enne punase veini tarvitamist. Abi võib olla ka mustast teest, mille tarvitamine ennetab punasest veinist põhjustatud peavalu.

Peavalude käsitlemisel on tähtsaim neist arusaamine. Esmatähtis on täpne kirjeldus. Siin on oluline peavalupäeviku täitmine, mille abil saab paremini hinnata, millise pea- valuga võib tegemist olla. Peavalupäevikus tuleb kõige paremini ilmsiks ka peavalude sagedus, lokalisatsioon ja valutugevus. Samuti võib peavalupäevikust selguda, kui sage on peavalu ja milline on selle kestus. Ka provotseerivad tegurid võivad peavalupäevikus kajastuda.

Sellepärast, kui pea valutab, tuleb esmajoones mõelda sellele, kuidas ta valutab. Ja kui sellest on selge arusaamine, on ka edasine ravi võimalik. Kui see teadmine puudub, pole võimalik head ravi pakkuda.