Kõige parem on marjad ja viljad maskiks töödelda plastmassist riiviga, sest peente aukudega metallriiv teeb segu liiga pudruks ning võib köögiviljadega ka reageerida. Maskitegemisel on kindlasti abiks ka hea blender, kuid sel juhul peab jälgima, et mass ei muutuks liiga vedelaks.

Marjad näkku

Marjamaskid tõstavad naha toonust ja ergastavad nahka. Sellised segud ei ärrita nahka ega tekita punetust, seega võib toniseerivat maski teha kas või ülepäeviti. Maske valmistades võite olla päris loominguline: üks võimalus on minna klassikalist teed aineid riivides või peenestades ja kokku segades, aga samuti võib segule lisada mõnd veidi tahkemat ainet – vahustatud munavalget, hapukoort, keefirit, mett, kaerahelbeid ja muud –, mis annab tihkema maski. Maske võiks näol hoida 15–20 minutit ja ärge unustage maskitada ka dekolteepiirkonda.

Kõige kiirem ja lihtsam viis anda näonahale marjadega toonust on kasutada marjavett ja marlitükki.

Maasikamaskid

Peenestage 5–10 maasikat, kallake massile toasooja vett ning lisage paar tilka sidrunimahla. Oodake, kuni segu settib, seejärel pange segusse marlitükk ja laske see veest läbi imbuda. Väga palava ilma korral võib segu asetada ka umbes 20 minutiks jahedasse. Hoidke maasikaveega immutatud marlit näol kuni 15 minutit.

Maasikaid koos teiste ainetega kasutades peame arvesse võtma ka näonaha tüüpi. Kuiva naha puhul võiks kasutada järgmisi koostisosi: segage 10 maasikat kokku 2 sl vedela meega. Soovi korral võite lisada ka 1–2 sl maitsestamata jogurtit. Hoidke segu 10–15 minutit jahedas. Seejärel kandke mask näole ning hoidke peal 15–20 minutit, pärast loputage. Rasuse naha puhul kasutage mee asemel vahustatud munavalget.

Tähelepanu! Kui teie nahk on siiski ääretult tundlik, võite marjasegudele lisada hapukoort.

Koorimine ja puhastamine

Naha õrnaks koorimiseks võite toimida nii: mee- ja marjasegule (2 sl mett + 5–6 peenestatud maasikat) lisage 2–3 sl pruuni suhkrut. Laske maskil veidi tõmmata, seejärel kandke nahale õrnade ringjate liigutustega. Keha ja dekolteepiirkonna koorimiseks võib pruuni suhkru asendada meresoolaga, näonahale on meresool liiga tugev.

Toitva ja niisutava maski saame, kui lisame maasikasegule veidi purustatud kurki. Võtke 6 suuremat maasikat, lisage neile 1 sl maitsestamata jogurtit ning pool kooritud ja peenestatud kurki. Jätke mask 15 minutiks näole ning pärast puhastage nahk toasooja veega. Puhastava maski saame, kui riivime antud kogusele kurgi asemel 0,5–1 keskmise õuna.

Põhjalikumaks puhastamiseks võib appi võtta kaerahelbed ja õli. Segage 9–10 keskmise suurusega maasikat kokku poole teeklaasi jogurti ja kaerahelvestega. Kaerahelbeid võib panna ka rohkem, kuid mask ei tohi muutuda liiga tahkeks. Seejärel lisage segule 1 tl mett või 1 tl teepuuõli ja kui aias leidub piparmünti, lisage ka 1 sl peenestatud piparmündilehti. Kui mask on valmis, laske sel jahedas 20 minutit tõmmata, seejärel kandke näole. Pärast maskitamist võib näo õunaviiluga ringjate liigutustega üle hõõruda.

Maasikasegule võib hulka lisada ka hapukat õunamahla, kui sidrunimahla hetkel käepärast pole.

Porgandid, kartulid, kaalikad

Ka ühepajatoidu toorest materjalist – kõik lihalisandid ja muu selline tuleks muidugi välja jätta – saame tõhusa ilumaski.

Porgandimahl mõjub seespidiselt tarvitatuna meie nahale ja jumele suurepäraselt, aga porgand mõjub suurepäraselt ka välispidiselt. Pealegi aitab porgand kortsude vastu võidelda. Porgandite peenestamiseks soovitame kasutada pigem riivi kui blenderit, nii jääb segu mahlane. Erinevalt maasikamaskist ei ole porgandimaski vaja enne kasutamist jahedas hoida. Toniseerivaid ja nahka ergutavaid porgandimaske võib teha mitut moodi ning porgandeid saab kasutada ka keedetult.

Ergutav, niisutav ja toniseeriv mask: 3 toorest porgandit, 1–2 munakollast, 1 tl tärklist ja paar tilka õunamahla. Riivige porgandid ja segage kõik ühtlaseks massiks. Kandke segu puhtale nahale ning hoidke 15–20 minutit, seejärel loputage toasooja veega.

Aurutatud porganditest saame järgmise tõhusa segu: aurutage 3 porgandit pehmeks ja purustage. Lisage ½ tl oliiviõli ja 2 sl mett, kandke jahtunud mask näole 15–20 minutiks. Maskile võib lisada ka haput kodust õunamahla või sidrunimahlatilku. Porgandisegusse võib veel purustada banaani või tilgutada hulka värsket apelsinimahla. Veidi kuivema naha omanik võib segusse panna rohkem mett.

Kes soovib kapsast imemahlad välja pigistada, ei pea palju vaeva nägema. Piisab, kui asetada kapsalõigud blenderisse, need kiiresti purustada ning seejärel kanda mass puhastatud näole. Kapsas sisaldab väga palju mineraale ning vitamiine ning see aitab toniseerida näonahka, eriti suvel. Arvestada tuleb, et blenderis peenestatud kapsas võib olla päris kiuslik mask, kuna kipub laiali pudenema. Selle vältimiseks võib kapsast segada munavalgega.

Kartulimaske võib samuti mitut moodi teha, kõige lihtsam viis on asetada silmadele toores kartulilõik või hõõruda nägu kartuliviiluga hommikuseks äratuseks kergelt üle. Pisut keerukama variandina võib näomaski segada keedukartulitest, koos mitmesuguste lisanditega saab sedasi hea ja loodusliku näonaha hooldusvahendi.

Kartulimaskid sobivad neile, kes veedavad tihti pikki töötunde arvuti taga ning kelle näonahk kipub näitama väsimuse märke. Koorige ja peenestage keedukartul. Lisage 3 sl kartulimassile 1 munakollane ja 1–2 sl maitsestamata jogurtit või hapukoort. Pange hulka veel tilk oliiviõli ja sidrunimahla. Kandke segu kohe näole ja hoidke 20 minutit, loputage toasooja veega. Kuiva näonaha puhul võib samale segule lisada 1 sl mett ja hapukoore asemel leiget rõõska koort või 2,5% piima. Mask peaks näole kandmisel olema leige. Rasuse näonaha puhul võiks piima, koore või jogurti asemel kasutada vahustatud munavalget, kõik muud komponendid võivad jääda samaks.

Meeles peab pidama, et näomaski tehakse alati koorega keedetud kartulist, enne maskiks segamist tuleb koor eemaldada. Muuseas, kartulikeeduveest saab hea jala- või kätevanni. Selleks jahutage keeduvesi ning hiljem, kui maskid ja koorimised juba tehtud, andke väike kartulitoonus ka jäsemetele. Sobib ka enne maniküüri tegemist, sest pehmendab käsi ja sõrmenahka.

Kartulit võib kasutada ka toorelt. Puhastava kartulimaski segamine võtab vaid veidi aega, kuid on ääretult tõhus. Tehke nii: võtke üks suurem toores kartul ja riivige peeneks. Lisage 1 tl mett ja vahustatud munavalge, 3 tl kodust hapukat õunamahla ja veidi peensoola. Hoidke 15 minutit näol ja puhastage seejärel toasooja veega. Silmaalustele võib samal ajal asetada kartulilõigud. Muuseas, vanarahvatarkus ütleb, et riivitud toore kartuli mass parandab ka haavu ja paiseid.

Kes soovib, see proovib – lisaks toidulauale annab aiamaa ka iluprotseduurideks tõelisi aardeid.

Elukiri, juuli 2013