Ravimtaimedest saab valmistada nii ekstrakte, tinktuure kui ka salve. Koduses kasutuses on kõige levinum tee valmistamine, selleks võetakse vajalik kogus (jälgige pakendilt juhiseid või kui see puudub, võtke 10–15 grammi taime ühe liitri vee kohta) peeneks lõigatud taime, valatakse peale keev vesi ja lastakse umbes veerand tundi kinnises nõus tõmmata. Kõige paremini mõjuvad ravimtaimedest valmistatud preparaadid, kui neid manustada tühja kõhuga, umbes üks tund enne sööki. Hea toime annab ka mitme sama haigust raviva taime samaaegne manustamine, aga siin tasub meeles pidada, et ühe teesegu valmistamiseks võiks kasutada maksimaalselt viit erinevat taime.

Koduapteek võiks sisaldada ravimtaimedest näiteks kummelit, saialille, pärnaõisi ja piparmünti.

Teekummel on üks tuntumaid ravimtaimi maailmas. Taime on lihtne kasvatada, tal on väga mitmekesine ravitoime ja kasutamine on suhteliselt ohutu. Kummelitee on erakordselt tugeva põletikuvastase ja ülitundlikkust vähendava toimega. Seespidiselt sobib kasutamiseks köha, seedekulgla probleemide, hingamisteede põletiku, kõhugaaside ja maohaavandite puhul. Teeks võtke teelusikatäis kuivatatud õisi poole klaasi keeva vee kohta. Enne joomist peaks tee seisma umbes viis minutit.

Piparmündil on rahustav, valuvaigistav, sapieritust ergutav, antiseptiline ja antitoksiline toime. Toimeaineks on mentool, mis võib reflektoorselt laiendada südame-, kopsu- ja ajuveresooni. Piparmünti soovitatakse sapipõiepõletiku, sapikivitõve ja ülemiste hingamisteede haiguste puhul, samuti seedetegevuse parandamiseks ning iivelduse ja oksendamise vastu. Teeks võetakse 1–2 teelusikatäit peenestatud lehti klaasitäie vee kohta ja lastakse tõmmata 5–10 minutit. Piparmünt on vastunäidustatud, kui inimesel on mentooliallergia.

Saialill on meie aedades väga levinud ilutaim. Kasvukohaks sobib nii peenar kui ka lillepott. Saialillepreparaadid on mikroobi-, põletiku- ja sügelemisvastased, parandavad haavu, puhastavad verd, rahustavad, ergutavad sapieritust ja vaigistavad valu. Tee valmistamiseks võetakse teelusikatäis droogi klaasitäie keeva vee kohta.

Pärnaõisi kasutatakse palaviku ja köha puhul, samuti neerude tegevuse ergutamiseks.

Elukiri