Väga kasulik taimne preparaat on punase lille õli (segu aromaatsetest õlidest (kassia, kaneelipuu, kamper jt – toim), mida kasutatakse lihase- ja liigesevalude korral. Apteegis seda ei müüda, küll aga internetis ja Hiina meditsiini keskuses Tallinnas, Tuulemaa 12). See õli eemaldab energiablokeeringu. Kui äralöödud kohta sellega määrida, paraneb muhk kiiresti, kuna energia pääseb taas liikuma. Hea on seda kasutada ka putukahammustuste korral.
Korditseps (hiina kedristõlvik) on tõeline hiina traditsioonilise meditsiini ja farmakoloogia pärl, tuntud ka kui „elu pikendaja“ ja ülitõhus vananemisvastane vahend. Tugevdab neeru- ja kopsude energiat.

Hiina meditsiinis kasutatav punane läikvaabik (ganoderma) on Eesti looduseski olemas. See on immuunsüsteemi tugevdaja, mida võib kasutada ka külmetushaiguste profülaktikaks. Hiinas kasutatakse seda kasvajaliste protsesside korral. See taim aitab organismil kemo- või kiiritusteraapia ajal paremini vastu pidada. Ka tugevdab läikvaabik südameenergiat.
“Need on universaalsed ravimtaimed, mida saab kasutada ka täpsema diagnostikata, nad toniseerivad organismi ning annavad energiat juurde,” selgitab Bürkland.

Võimlemine
Dr Bürklandi ja tema kolleegide juures saavad huvilised qi gong’i harjutusi õppida. Neid harjutusi tuleb teha õigesti, sest kui neid pikka aega valesti teha, võib kasu asemel enesele kahju teha. Mõni õpib harjutused selgeks 3-4 korraga, mõnel läheb kauem aega.

Harjutuste kompleks, mida Bürkland õpetab, kannab nimetust „Kuldse kella 12 harjutust“. Seal on harjutusi erinevate organite tugevdamiseks. Igal organil oma energia. Kui energia liigub vabalt, funktsioneerib organ hästi. Kui energiat on vähe või see on blokitud, siis tekivad probleemid: sümptomid, haigused. Need harjutused tugevdavad organite energiat ja panevad selle liikuma.
„Kui inimene on ravile tulnud mingi probleemiga, saame teiste ravimeetoditega tal energia liikuma ja probleem laheneb. Et see uuesti ei tekiks, võiks hakata neid harjutusi tegema,“ selgitab Bürkland. „Kui neid kuude kaupa teha, siis hoiab see uue haigestumise ära. Ka profülaktikaks on need väga head ja sobivad igas vanuses.“

Hiinas õppides käis Bürkland hommikuti pargis trenni tegemas. Seal võimles alati ka üks vanem mees – väga heas füüsilises vormis, elujõuline, nägi välja umbes 60, aga tegelikult oli 72. Mees oli hakanud võimlemas käima 60-aastaselt, pensionipõlve algul, kui diagnoosiks oli algav diabeet, ülekaal, kõrge vererõhk ning ka nägemine oli üsna halb. Pärast 12 aastat endaga tegelemist olid aga veresuhkur ja -rõhk ning kaal normis, elujõud hea. Mees väitis, et on seksuaalselt paremas vormis kui noorena.
„Kui teeme harjutusi aastaid järjest, siis me mitte ainult ei hoia haigusi ära, vaid laome vundamenti, et tervis läheks kogu aeg paremaks,“ usub Bürkland.

Hiina meditsiin on õpetanud Bürklandile elama loodusega kooskõlas. See ei tähenda vaid looduses võimlemist. Üks lihtne näide loodusega kooskõlas elamisest kõlab nii: öö on magamiseks, päev ülevalolemiseks. Me võime päeval magada sama kaua kui öösel, aga see uni pole sama kvaliteediga. Talvel, kui kogu loodus on puhkeseisundis, peaks inimene rahulikumalt elama. Kui talvel üle töötame, olemegi kevadeks väsinud.

Kõige rohkem on Hiina meditsiin õpetanud Bürklandile oma keha ja organismi kuulamist.
„Ma saan paremini aru, mis minus toimub, kui näiteks midagi söön,“ ütleb ta. „Piimatooted toovad organismi palju niiskust. Kui palju piimatooteid süüa, siis tekib klomp kurku, on pidev köha, krooniline nohu ja erinevad nahaprobleemid. Vanasti jõin palju piima, nüüd, kui tagasi mõtlen, mõistan, et siis olid mul need sümptomid, aga ma ei saanud tollal sellest aru. Iga asi, mida teeme – töö, puhkus, toitumine, harjutused, suhtlemine –, mõjutab meid, meie keha ja energiavälja.“
Bürkland soovitab: „Kuulake oma keha! Organism ütleb teile kogu aeg midagi, osake seda vaid kuulata.“ See kuulamise oskus on meil kõigil olemas, aga see on meis elu jooksul taandarenenud, kui meile väikesest peale on ette öeldud, mida ja millal süüa või juua. Organism teab ise, mida ta vajab.

Leia õige treening
„Kuldse kella harjutusi“ tehakse lisaks Tallinnale veel ka Raplas, aga teisi qi gong’i treeninguid on Bürklandi andmeil vähemalt Tallinnas ja Tartus mitmeid. On hea, kui inimene teeb mingit sellist trenni, millega lisaks sellele, et tegevust antakse füüsilisele kehale, saab ka energia liikuma. Kui käime jooksmas või jõusaalis, siis see on füüsilisele kehale hea, aga energia osas jääb asi poolikuks, arvab Bürkland. Hiina ja Jaapani võimlemises ja joogas pannakse lisaks füüsilisele kehale liikuma ka energia.

Treeningukohta valides soovitab Bürkland kõigepealt rääkida inimestega, kes seal juba käinud, ning seejärel minna ka ise kohale ja vaadata, kuidas tunne on. Oma sisetunnet tuleb uskuda. Kui tunnete, et midagi on valesti, siis pole mõtet seal jätkata, vaid tuleb leida mõni teine koht.
Jalutamine, jooksmine, ujumine ja muud spordialad on ka kasulikud – panevad lihased tööle, ka energia hakkab liikuma, aga need ei mõjuta eriti siseorganeid. Hiina võimlemine teeb seda. On näiteks üks harjutus, mis neeruenergiat tugevdab – vanadele inimestele on see väga tähtis. Neid harjutusi tehes elujõud tugevneb ning üldine tervis paraneb.

Qi gong’is on ka harjutusi maksale, maole, südamele, kopsudele – kõigele. Kõige lihtsam, mida igaüks saab ise kodus hommikuti teha, on masseerida oma kõrvad läbi. Kõrvade peal on pilt kogu organismist – kõik siseorganid, liigesed ja muu. Kui hommikul masseerida kõrvad üleni läbi, nii et nad lähevad kuumaks, lükkab see organismis energia liikuma.
„Hiina meditsiin on loomulik ja lihtne,“ tõdeb Bürkland. Teine harjutus, mida saab ilma treeneri juhendamiseta tegema hakata, on see, et te lihtsalt patsutate kogu keha läbi. Kui vaid neid kaht harjutustki iga päev teha, peaks paari kuu pärast juba nende positiivne mõju tunda olema.

Elukiri, juuli 2013

Kuidas elada paremini Hiina meditsiini põhimõtteid järgides
Vii oma igapäevaelus yin- ja yang-tegevused tasakaalu. Kui sul on vaimne töö, siis tee puhkuseks midagi füüsilist ja vastupidi.
Kui kuskil on valu (energia on kinni), hõõru peopesad vastamisi soojaks ja masseeri nimetissõrmega nina külgesid. Nina masseerimine on Hiina meditsiini järgi ka külmetushaiguste profülaktikaks.
Masseeri kõrvu. Kõikidel organitel on kõrvadel punktid, nii et põhimõtteliselt võib kõrvu masseerides saada üldmassaaži. Kõrvu peaks mudima ja venitama igas suunas, kuni nad muutuvad soojaks. Siis hakkab energia kogu kehas liikuma.
Vaimse töö tegija, masseeri sõrmeotstega peanahk läbi, see stimuleerib aju verevarustust.
Patsutamine – kui kuskilt valutab, patsuta lõdva käega sealt kohast ja ka kogu keha. Hommikul ennast üleni patsutades hakkab samuti energia liikuma ja nii saab päevale hea stardi.
Kõige parem stressi vastu on kõhuhingamine. Kui me oleme stressis, kipume hingama pinnapealselt – proovi hingata kõhuga, siis läheb energia justkui alla tagasi, stressipinged õlgades ja turjas leevenevad. Kõik väikesed lapsed hingavad kõhuga. Kõhuhingamine on ka siseorganite massaaž.
Kel huvi suurem, võiks õpetaja käe all ära õppida qi gongi harjutused. Neid peaks õppima just õpetaja käe all, sest ise õppides võib neid teha valesti ning siis ei pruugi nad soovitud efekti anda.