Aita ennast ise

Professionaalse massööri teenus oleks sel puhul kõige parem lahendus, kuid kõigile pole see kättesaadav. Ise saab end aidata, minnes spordisaali, võimeldes ja tehes venitushajutusi – tervetele lihastele pole tihtipeale rohkem vajagi.

Pahatihti on aga lihaste sisse tekkinud tihedamad valusad kohad või sõlmekesed, mis pärast tavaharjutusi kehasse alles jäävad. Need ebamugavust põhjustavad kohad ei allu venitusele, sest lihaskiud venivad vaid tihkendi kõrvalt, neid sõlmekesi oleks vaja muljuda eraldi. Selja taha oma käed ei ulatu ja kaaslane ei leia õigeid kohti sageli üles. Siinkohal soovitan kasutada vahtmaterjalist enesemassaaži rulli (nn pilatese rull), mis on kerge ega võta kodus palju ruumi.

Vahtrullil massaaž põhineb keha oma raskusjõu oskuslikul kasutamisel. Lamades torul ja leides tihenenud koha, tuleb rulluda edasi-tagasi üle selle piirkonna, kuni ebameeldiv tunne taandub.

Torul rullimine mõjutab lihaskude tervikuna, muutes mõjutatud piirkonna lihased elastsemaks ja töövõimelisemaks. Elastsed lihased ei vigastu ka nii kergelt.

Selline rullimine lõdvestab just pindmisi, suuri lihasgruppe. Sügaval asuvad lihased saavad torul rullimisega hoopis koormust, muutes need tugevamaks.

Süvalihaste toonusest sõltub suuresti inimese rüht, hoiak. Rullides seljalihaseid, peame pingutama asendi säilitamiseks kõhulihaseid, nn korsetilihaseid, mis on sageli nõrgad ja paljuski süüdi seljaprobleemide tekkimisel.

Kuidas rulliga töötada

Asetage rull põrandale ja heitke abaluude kõrgusel seljaga risti rullile. Tõmmake kõht sisse, tõstke puusad üles ja alustage rullimist. Ärge kiirustage, sest aeglane liikumine on mõjusam, kuna lihaspinge jõuab järele anda. Kiirustades võib rullimine ka üsna valus olla.

Jalgadega edasi-tagasi liikudes saate kogu selja niiviisi üle rullida. Proovige üle ristluu rullides ka istuma tõusta, vajadusel kätega end aidates.

Kui alaselga tekib tugev valu, ärge seda piirkonda rohkem rullige. Puhake ja proovige mõne päeva pärast uuesti. Kui lihased on väga pinges, on piirkond ka valulikum. Kindlasti tuleb kogu tegevuse ajal säilitada vaba rahulik hingamine, hinge ei tohiks kinni hoida.

Jalalihaste rullimiseks asetage rull reie ette/taha ja liikuge kehaga edasi-tagasi. Tehke seda niikaua, kuni tunnete kergendust. Kui tekib väsimus, puhake ja korrake liikumist.

Korduste arv sõltub inimese treenitusest. Tehke oma enesetunde järgi, üle ei maksa pingutada. Olge ettevaatlik varasemate vigastuste piirkonnas, minge vaid talutava valu piirini.

Rullimist sobib kasutada näiteks pärast tööpäeva, sageli piisab 5–10minutilisest tegevusest. Rullimine sobib kõikidele inimestele, kel on soov parandada oma füüsilist vormi.

Pilatese rullid on saadaval kaubandusvõrgus (Selver, Maksimarket, Bauhof) ja M.I.Massaažikooli Tallinna esinduses Mustamäe tee 59.