Uurimuses, mille viis läbi UCLA neurokirurgia ning bioloogia ja füsioloogia professor Fernando Gomez-Pinilla, kasutati rottidel maisisiirupit, mida keskmine ameeriklane sööb ligi 20 kilo aastas.

Gomez-Pinilla jälgis kaht rottide gruppi, kes said kuue nädala jooksul vee asemel seda fruktoosilahust. Ühele grupile anti lisaks ka suure oomega-3-rasvhappe ja DHA sisaldusega linaseemneõli. DHA mängib nimelt tähtsat rolli mälu ja õppimisvõime säilitamisel ning kuna meie organism ei suuda ise DHA-d toota, tuleb seda ammutada toidust.

Lisaks said rotid tavalist rotitoitu ning neid õpetati viie katsele eelnenud päeva jooksul rägastikus orienteeruma. Teadlased jälgisid, kui hästi nad rägastikus orienteerumisega hakkama said.

Kuus nädalat hiljem, pärast ranget fruktoosidieeti, testiti nende rägastikus orienteerumise võimet uuesti ning tulemused olid üsna selged: rotid, kes said lisaks fruktoosilahusele ka linaseemneõli, tulid orienteerumisega palju paremini toime. DHA-puuduse all kannatavad loomad olid aeglasemad ja nende aju näitas sünaptilise tegevuse vähenemise märke. Nad eksisid teelt, mis neile kuus nädalat varem selgeks õpetati.

Rotid, kes DHA-d toiduga ei saanud, näitasid ka insuliiniresistentsuse märke. Insuliin määrab veresuhkru taset, aga ka aju sünaptilist tegevust. Aju kudede uurimisel selgus, et insuliin oli kaotanud oma toime ajurakkudele. DHA tarbimine koos fruktoosiga näis seda funktsiooni aga säilitavat.

Gomez-Pinilla järeldab: „Meie avastus näitab, et see, mida me sööme, mõjutab meie mõttetegevust. Fruktoosirikka toidu pikaajaline söömine muudab aju võimet õppida ja mäletada. Oomega-3-rasvhapete lisamine aitab ajukahjustusi vähendada.“

Juust teeb õnnelikuks ja vähendab diabeediriski

Teadlasedki on lõpuks jälile saanud, et juust on tervislik. Selgub, et juustusöömine vähendab teise tüübi diabeeti haigestumise riski 12 protsenti.

Juust sisaldab teadlaste sõnul seda tüüpi rasva, mis on tervisele kasulik. Juustu ja diabeedi seost ei oska teadlased veel seletada, kuid nad arvavad, et see on kuidagi seotud juustu hapendamisprotsessiga.

Diabetes UK esindaja püüab juustusõprade hoogu veidi pidurdada: „Me soovitame tervislikku, tasakaalustatud dieeti, mis sisaldab rikkalikult puu- ja köögivilja ning vähe soola ja rasva. See uurimus ei anna põhjust diabeeti haigestumise vältimiseks muuta piimatoodete osakaalu toidulaual.“

Elukiri