Kõige olulisem on üle vaadata oma krooniliste haiguste ravimite varud ja vajadusel nende retsepte pikendada. See välistab probleemid kaugel suvilas viibides, kus esmatasandi arstiabi ei pruugi kergelt kättesaadav olla.

Vanuse kasvades ja osade ravimite tõttu muutub nahk välismõjurite osas tundlikumaks ja seetõttu tuleb naha hooldusele suuremat tähelepanu pöörata. Päikese käes olemiseks tuleks valida väiksema ultraviolettkiirgusega aeg ja vältida õuesviibimist vahemikus 11-15. Pool tundi enne välja minemist kanna peale tugeva päikesekaitsefaktoriga vahend. Selga võiks panna heledad nahka katvad rõivad ning pähe laia äärega peakate.

Kuna elu jooksul väheneb naha niiskussisaldus ja palavate ilmadega kaotame vett higistamise teel, tuleb rohkem vedelikku tarbida. Puhta vee tarbimine soodustab seedimist, aitab vererõhku alandada ja kehatemperatuuri reguleerida. Tarbitava vee kogus on individuaalne, kuid 6-8 klaasi puhast vett võiks eakam inimene proovida päeva peale ära tarbida.

  • Kui päikesepõletus on siiski tekkinud, aitab ärritunud kohta rahustada aaloed või teepuuõli geel/kreem. Valu korral vastunäidustuste puudumisel võtta suukaudset paratsetamooli.
  • East tingitud veesisalduse langus organismis väljendub õrnas ja kuivas nahas. Aiatööde käigus on pindmised vigastused kerged tekkima, mistõttu võiksid antiseptikum, haavageel, -sidemed ja -plaastrid alati käepärast olla.
  • Nahk on keha suurim organ, mis puutub eriti suvel kokku vahelduva temperatuuri, niiskuse, tuule ja keemiliste ainetega. Sellepärast olgu apteegikotis ka üks hea niisutav kreem. Valikute rohkuses aitab selgust tuua apteeker.
  • Suvi ajab liikvele ka putukad. Et ennast hammustusejärgsest sügelemisest säästa, on olemas üsna efektiivsed putukatõrjevahendid. Leia sobiv pulk, aerosool või kreem lähimast apteegist.
  • Kihelelustunnet aitavad leevendada suukaudne allergiatablett ja pealemääritav hüdrokortisoonisalv. Ärritust vähendab ka teepuuõli.
  • Kuna suvel on toidulaud mitmekesisem, külluslikum ja sageli eksootilisem, on oht seedevaevuste tekkeks. Seetõttu võiks suvine apteegikott endas sisaldada aktiivsütt, seedeensüüme ja gaasirohtu. Kõhuprobleemide vältimiseks pidada piiri raskesti seeduvate ja uudsete toiduainetega ja tarbida kas üldse mitte või mõõdukas koguses alkoholi.

Allikas: Südameapteek