Oluline on, et ka ilma kaebuste või sümptomiteta naised uuringul käiksid, sest rinnavähk varajases staadiumis endast märku ei anna.

Rinnavähk on kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja naistel. 2014. aastal diagnoositi vähiregistri andmetel Eestis 728 uut rinnavähijuhtu naistel ja neli meestel.

Tervisestatistika ja terviseuuringute andmebaasi andmetel on uute juhtude arv viimastel aastatel tõusnud umbes 10%.

Rinnavähi sõeluuringu eesmärgiks on avastada rinnavähk võimalikult varases staadiumis ning vähendada sel viisil haigusesse suremust ja tõsta haigete elukvaliteeti. Kui naine kuulub antud aasta uuringule kutsutavate sihtrühma, võib ta ka kutset ootamata uuringule registreeruda. Sõeluuringule registreerimisel kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuringule tulekul tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument. Ravikindlustust omavate naiste sõeluuringu eest tasub haigekassa. Ravikindlustuseta naised saavad osaleda uuringus tasudes selle eest ise vastavalt teenusepakkuja hinnakirjale.

Väga oluline on, et naised hooliksid ka ise oma tervisest – külastaksid regulaarselt günekoloogi, perearsti ja kontrolliksid ise oma rindu üks kord kuus.

Eesti Vähiliit soovitab naistele salvestada iPhone ja Androidi nutitelefonidele ka eestikeelne põhjalike juhenditega enesevaatluse tasuta rakendus. Rakendus on leitav SIIT.

Lisainfot sõeluuringute ja maakondades sõitvate mammograafiabusside kohta leiab haigekassa kodulehelt või helistades telefonil 669 6630.

Allikas: Eesti Haigekassa