Vaatluse all oli 1221 tarvet vabatahtlikku noormeest keskmises vanuses 19 aastat, kes läbisid tervisekontrolli sõjaväekõlbulikkuse määramiseks ja olid nõus uurimiseks loovutama spermat ning vastama põhjalikule küsimustikele oma tervise ja harjumuste kohta.

Sperma kvaliteeti hinnati spermatosoidide kontsentratsiooni, nende mobiilsuse ja morfoloogiliselt normaalsete spermatosoidide protsendi alusel.

Uuritutest oli 45% noormeestest viimase kolme kuu jooksul suitsetanud kanepit, neist 61% harvem kui kord nädalas. Lisaks kanepile tarvitasid 11% uuritutest ka muid mõnuaineid (amfetamiin, ekstasit, kokaiin).

Analüüsil ilmnes, et noormeestel, kes suitsetasid kanepit sagedamini kui korral nädalas, oli võrreldes kanepit mittekasutajatega 30% võrra halvemad spermatosoidide kvaliteedi näitajad. Neil, kes kasutasid lisaks ka muid mõjuaineid olid vastavad näitajad 55% võrra halvemad. Testosterooni kontsentratsioon veres oli kanepi suitsetajatel kõrgenenud.

Autorid loevad uuringu tulemusi rahvatervise seisukohast väga olulisteks ja peavad vajalikuks teavitada üldsust kanepi negatiivset mõjust selle tarvitajate reproduktsioonivõimele ning järglaste tervisele.

Allikas: Eesti Arst