Libilina vähendab nahakahjustuste riski

Patsiente, kelle tegevusvõime on oluliselt langenud, saab liigutamisel abistada libistamist soodustavate abivahenditega. Kui kasutada pööramisel libilina, siis ei teki nahale kahjustusi. Libilinad asetatakse lamaja keha raskuspunktide alla, seega ei teki tugevat hõõrdumist naha ja aluspinna vahel ning nahk jääb terveks.

Tugikäepide pakub turvatunnet

Asendi muutmine vähendab lamatiste teket, seega on oluline lihtsustada patsiendi pööramist ja siirdumist voodis. Patsiendi aktiivsuse soodustamiseks on võimalik lisada voodile tugikäepidemed, mis aitavad siirduda ühest asendist teise. Tugikäepide aitab patsiendil iseseisvalt tõusta lamavast asendist istesse, näiteks söömistoiminguteks. Samuti on tugikäepide vajalik abivahend voodist püsti tõusmisel või ratastooli/wc tooli liikumisel. Tugikäepideme abil on siirdumine stabiilsem ja ohutum.

Asendipadi toetab kehaasendit

Padjad on mõeldud asendi korrigeerimiseks, stabiliseerimiseks ja asendi säilimiseks. Asendipatju on erineva suuruse ja kujuga ning neil võib olla erinev funktsioon. Peamine on toetada kehaosi erinevates asendites: selili, külili ja istudes. Asendipatjade üks funktsioon on ennetada lamatiste tekkimist erinevates kehapiirkondades. Asendipadjad tagavad korrigeeritud asendi ja mugavustunde. Kõigil patjadel on niiskukindel ja õhku läbilaskev kate.

Villmatt laseb nahal hingata

Lamatiste ennetamise puhul on oluline, et suurema lamatisriskiga kehapiirkonnad ei oleks pikaajaliselt surve all ning nahk saaks piisavalt hingata. Villmatt vähendab keharaskusest tingitud survet nahale ja aluskoele. Villa vahel liikuv õhk laseb nahal hingata, ei tekita higistamist ega hõõrdumist. Kunstvillast villmatid ja kannapehmendused on mõeldud madala lamatiste tekke riskiastmega patsiendile.

Lamatistevastane madrats funktsionaalvoodile

Lamatistevastase madratsi valik sõltub inimese tegevusvõimest ja tervislikust seisundist. Madratseid on nii madala, keskmise kui ka kõrge riskiastmega patsientidele. Lamatisi ennetavate madratsite ülesanne on lasta nahal hingata, hajutada survepunktidele langevat koormust ning toetada keha liikumist madratsi pinnal. Polüuretaan ja viskoelastsest materjalist madrats on varustatud kattega, mis on elastne, veekindel ja õhku läbilaskev. Juba tekkinud lamatiste raviks sobivad kompressoriga õhkmadratsid. Madratsi valimisel enne ostu sooritamist tuleks konsulteerida pereõe või raviarstiga, kes on teadlikud patsiendi seisundist.

Allikas: Kliinik.ee