Heidy Tamme. Foto ERR

"Ta oli selline vaikseke, kes tundub vaikseke. Inimene, kes on võib-olla üldiselt vaikne, aga siis tuleb sealt hoopis midagi muud ootamatutes olukordades," meenutab kunagist kolleegi Els Himma.

Els Himma. Foto ERR

"Tiiu erines teistest lauljatest selle poolest, et tema esitatud palad olid kõik sellised hästi soojad, vahetud. Isegi kui oli mingi väga nukker lugu, siis ta ei pannud sind kohe halama ja pisaraid nutma. Ta pani kuulama," iseloomustab Kuulberg. Variku häält kiidab ka Heidy Tamme. "Ma ütleks, et see oli jumala kingitus. See hääl oli niivõrd tiiulik, temalik."

Heidy Tamme sõnul puudus Tiiu Varikus edevus. "Vähemasti see ei olnud väljapoole. Kui ma ennast võrdlen, oma edevust, siis see oli kohe väljapoole. Ta oli rohkem selline introvert," räägib ta.

1978. aastal otsustas toona kuulsuse tipus olev Tiiu Varik ühtäkki lauljateele kriipsu peale tõmmata. Ta kadus lavalt ning avalikkuse eest. Variku kunagistel kolleegidel pole aimugi, kus ta praegu asub või kuidas temaga ühendust saada. Nii mõnigi neist on seda proovinud, kuid tulutult. Rääkida oleks ju palju.

Tiiu Variku poeg, Tiiu ja muusik Ants Müüri poeg Ants-Mikosthar Müür rääkis saates, et ema lauljakarjäär lõppes tema sünniga, sest ta sündis bronhiaalastmaatikuna ja pidi seega olema pideva hoole all. Seetõttu ema ei saanud ei saanud enam käia õhtustel esinemistel ja ringreisidel. Ehk oleks kuidagi ka saanud, aga nagu poeg ütles: „Ema otsustas, et ta pühendab ennast ainult perele.“

Küll aga jätkas Tiiu Varik tööd muusikaõpetajana ja kasvatas ning õpetas muusikaliselt samal ajal ka vennatütart Reedat, kelle ta enda juurde elama võttis.

Kõik Tiiu Varikut tundnud inimesed iseloomustasid teda kui äärmiselt tagasihoidlikku ja ilma edevuseta inimest. Need omadused tegid ilmselt ka lavadelt lahkumise lihtsamaks.

„Minu emal on laul „Laul on minu elu“. Laulda ta enam ei saanud ja sellega ta kaotaski oma elu,“ tõi poeg saatesse traagilisema noodi.

Poja sõnul sai ema teise paugu tema tervise pärast 1987. aastal, kui kaitsepookimise järel lõi poisi peas välja raske mädanik abstsess. Poeg kaotas käimis-, nägemis- ja kuulmisvõime ning viidi operatsioonile. Elulootust palju ei antud, aga ta pidas vastu ja tasapisi sai kõndimis-, kõne- ja kuulmisvõime tagasi. Kõik see nõudis aga emalt ja pojalt järjepidevat tööd, et otsast peale asju tegema õppida.

Saadet vaadanud inimese kommentaar: "Mis siis ikkagi juhtus, väga hämaraks jäi see lugu... Elas koos tütrega ilma elektri ja veeta praktiliselt mahajäetud majas? Tööealine tütar oli siis emaga koos kodune või? Sellele küsimusele ei saanudki nagu õieti vastust, kas Tiiu Varik on ikka elu ja hea tervise juures. Kahju, oleks mingit selgust lootnud sel teemal."

Siit saab vaadata saatelõiku:

Kogu saade on järelkuulatav ERRi kodulehel.