Inspireeriv: Tippkokk toidab toidujääkidega Rio kodutuid

 (4)

Inspireeriv: Tippkokk toidab toidujääkidega Rio kodutuid
Massimo BotturaWikipedia

Püüa ette kujutada seda kogust toitu, mis kulub sportlaste toitmisele Rio olümpia mängude ajal: 250 tonni veel tooraineid toidu valmistamiseks, et pakkuda 18000 sportlasele, treenerile ja ametnikele toitvat ja toitaineterikast sööki. Seda ainult üheks toidukorraks. Korruta see number nüüd kolmega, sest päevas on kolm toidukorda ning siis korruta see päevade arvuga, mil mängud Rio de Janeiros toimuvad.

Teisel pool ookeani tegi itaallasest kokk Massimo Bottura (53) peas sama arvutuse ning sai sellest inspiratsiooni. Teda ei inspireerinud see meeletu toidumass, mida kasutatakse, vaid see arutu kogus, mis tahestahtmata üle jääb.

"Ma nägin selles võimalust, et teha midagi, mis võiks aidata paljusid inimesi", teatas Bottura, kelle restoran Osteria Francescana, mis asub Modenas, valiti maailma 50 parima restorani sekka.

Kogu toit, mida Bottura selles projektis kasutab, on saadud annetusena, mis muidu oleks ära viskamisele läinud. Ka tööjõud on saadud kokku vabatahtlike näol, kes on kohale lennanud suisa Californiast, Jaapanist ja Saksamaalt, et olla abis ettevõtmises, mis nad loodavad, muudab brasiillaste ja kogu maailma nägemust näljast, toidu raiskamisest ning inimväärikuse toitmisest. Et vältida vaatepilti, kus inimene on näljas, kui kaks meetrit eemal tegelevad ettevõtted toidu hävitamisega, sest seadusandlus ei luba seda abivajajatele ulatada.

Loe veel

Seotud lood:

"See ei ole vaid heategevus. Asi pole vaid inimeste toitmises" märkis kokk. "Peamine eesmärk on sotsiaalne kaasamine, et harida inimesi toidu raiskamise teemadel ja et anda lootust neile, kes on kaotanud igasuguse lootuse".

Vabatahtlike seas, kes köögist läbi käivad, on ka Itaalia peaminister Matteo Renzi ja brasiillannast näitlejanna Regina Casé ning toidumaailma kuumad nimed nagu Alain Ducasse, Virgilio Martínez Véliz and Joan Roca. Seega toidud, mida kodutud selle projekti raames söövad, on tasemelt sarnased tipprestorani parimaga.

Allikas: New York Times

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

ELUTARGA TOP

Viimased uudised